html site templates

Aan media aandacht had het koor geen gebrek....

We willen alle (oud)- koorleden hartelijk bedanken voor het aanleveren van fotomateriaal, krantenknipsels, en ander bewaarstukken.

Programma Reis naar Dreux in 1973

Progammaboekje Dorothé van Zummeren - Verharen.

Ook de franse media gaven ons ruimte....

Krantenknipsel Coen Tonino - Dreux 1973
Parijs, Notre Dame 1973

'Jongerenkoor uit Oss geniet goede reputatie'

 ...kopte de krant Brabants centrum (Editie Boxtel.) op 21 november 1974.

Zaterdag 22 november komt het bekende jongerenkoor van de Gerardusparochie uit Oss de avonddienst van 19:00 uur opluisteren in de Boxtelse St. Petrus kerk.'


Nu ruim 4½ jaar geleden werd het jongerenkoor van de St. Gérardus Majellaparochie te Oss opgericht. Onder leiding van Coen Tonino startten 20 jongelui met een electronisch orgel en een repertoire van voornamelijk negrospirituals. Met het groeien van het koor ontstond er behoefte aan een ander soort liederen. De keus viel op het werk van o.a. Louis van Dijk en Appie Cox. Juist in deze tijd kwam ook de verschuiving in het ledenbestand enigszins tot rust, zodat wat meer aandacht kon worden besteed aan repertoire-opbouw en koorontwikkeling.


Verminderde belangstelling.

Intussen bestond het koor drie jaar en begon te lijden aan verminderde belangstelling bij de leden. Dirigent en bestuur staken de koppen bij elkaar, 




want de waardering in de parochie, zowel bij ouderen als jongeren, bleef groeien, temeer omdat intussen de instrumentale begeleiding met fluit en gitaar was verrijkt. Om te beginnen werd het combo uitgebreid tot een orkest, bestaande uit piano, twee violen, cello, blokfluit, dwarsfluit, drie Spaanse gitaren, basgitaar en drums. En, welhaast verplicht door die bezetting, werd het oude repertoire opnieuw gearrangeerd en begon dirigent Tonino onder het pseudoniem Corrado di Calabria, zelf muziek te schrijven. Het koor was voorlopig gered. En dan wordt er een groots project aangepakt: een eigentijds Pinksteroratorium, op tekst van Ad Denisse en verder met teksten en muziek van eigen hand, wordt op stapel gezet en Pinksteren 1972 met groot succes uitgevoerd. Van enige malaise in het koor is weinig meer te bespeuren.


Naar het hoogtepunt.

Dan komt voor het koor het hoogtepunt in zijn bestaan: het jaar 1973. In februari gaat het naar Dreux, waar een parochiaan pastoor 

is, zingt tegelijkertijd in de Notre Dame te Parijs en wordt enthousiast ontvangen. Een succesvolle reprise van het Pinksteroratorium verstevigt de band in het koor zó, dat in december 1973 een geweldig waagstuk wordt ondernomen. Met twee vliegtuigen vliegt het koor, dat inmiddels is uitgegroeid tot zestig leden, vergezeld door vijftig parochianen en supporters, naar Rome, waar het zingt in twee Romeinse volkskerken en op een privé-audiëntie bij Z.H. Paus Paulus VI, die rechtstreeks wordt uitgezonden door Radio Vaticana.


Goede relaties.

In juni 1974 volgt dan in het kader van “700 jaar kerkmuziek” een uitvoering van het Pinksteroratorium in de St. Jan te ’s-Hertogenbosch, et een week later het verzorgen van een dienst in de St. Baafskerk te Gent. Ook in eigen land echter zijn er goede relaties met verschillende parochies o.a. Lambertuskerk te Eindhoven, verder Valkenswaard, Oisterwijk, Boxtel, Heesch, Uden en Macharen, waar het koor overal tot grote tevredenheid heeft gezongen. 

Carnavalssingle 

In 1979 maakten een aantal koorleden een ander uitstapje naar de Telstar platenstudio van Johnny Hoes in Weert. Daar werd het carnavalslied 'de Hoge Piet' opgenomen met tekst van Frans van den Broeke en muziek van Bert de Knegt. Ze werden begeleid door 'hoempapa' band 'de Vruuters' uit Haren. De single werd o.a. in het radiopragramma van Frits Spits gedraaid en waren er tijdens het carnaval optredens in de regio. Ook verscheen het nummer nog op een carnavals verzamel L.P. van Telstar. (Nog steeds te koop...!😂)
https://www.discogs.com/Lau-Loene-De-Hoge-Piet/release/11681531

Lau Loene 'de Hoge Piet'

Refrein:
Ik ben geen voetbalster en ook geen miljonair
Ik ben geen advocaat, geen dokter in de straat.
Ik ben geen omroepdirecteur en geen belastinginspecteur geen Hoge Piet, 'k ben Jan Modaal en geen schandaal.


De kanarie hoog in z’n kooi, Is ’n vogel biezonder mooi, zingt van boven het hoogste lied, daarom is het, ’n hoge Piet.

Het kooitje, hoog op de paal, kan gaan vallen, weer ’n schandaal. Jan Modaal valt toch nooit zo laag, geen schandaal in Den Haag vandaag.

De minister, hoog op z’n post, is ‘n “jongen”, die ook graag host. Met de onzen is hij te mal, Dat moet kunnen met karnaval.

Wilt gij niet wat U geschiedt, doe dat ook ’n ander niet. Karnaval heeft toch ’n moraal: d’Hoge Piet nu met Jan Modaal. 

Foto's van 1968 / 2018

Heb je passende fotobijschriftjes? Stuur ze dan even naar ons toe.

In het bijzonder willen wij als koor bedanken: